Το φως και η αντίληψη του χρώματος

Όταν το λευκό φως του Ήλιου πέσει επάνω σε ένα γυαλί με ακανόνιστο σχήμα, σε μια σαπουνόφουσκα, ακόμη και σε ένα διάφανο πλαστικό στυλό, παρατηρούμε ότι εμφανίζονται διάφορα χρώματα. Την ανάλυση του λευκού φωτός παρατήρησε πρώτος ο Νεύτωνας. Στη φύση την ανάλυση του λευκού φωτός την παρατηρούμε, όταν μετά από βροχή επικρατεί ηλιοφάνεια. Το φως τότε, αναλύεται στα αιωρούμενα σταγονίδια του νερού και δημιουργεί το ουράνιο τόξο. Το λευκό φως είναι, λοιπόν, σύνθεση πολλών ακτινοβολιών με διαφορετικά χρώματα.

Από όλα αυτά τα χρώματα το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα του φωτός, γιατί δεν μπορούν να προκύψουν από την ανάμειξη άλλων χρωμάτων, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα. Έτσι, αν αναμείξουμε, σε ακριβώς ίσες ποσότητες, κόκκινο φως, πράσινο φως και μπλε φως πάνω σε μια σκοτεινή επιφάνεια, τότε προκύπτει λευκό φως.

Όταν το λευκό φως πέφτει, για παράδειγμα, σε ένα πράσινο αντικείμενο, απορροφώνται όλα τα χρώματα εκτός από αυτά με μια συγκεκριμένη συχνότητα, τη συχνότητα που αντιστοιχεί στο πράσινο χρώμα. Αυτό ανακλάται από την επιφάνεια του αντικειμένου και φτάνει μέχρι τα μάτια μας και έτσι βλέπουμε το αντικείμενο πράσινο!

Είδη χρωστικών

Τόσο στη Χημεία όσο και στη χημική τεχνολογία ο όρος «χρώμα» χρησιμοποιείται ευρύτατα για δύο μεγάλες κατηγορίες σωμάτων τελείως διαφορετικών από χημκής άποψης, δηλαδή για τα:

  1. Μεταλλικά χρώματα, που χρωματίζουν με επικάλυψη και τα
  2. Οργανικά χρώματα, που χρωματίζουν με απορρόφηση.

Η σύγχυση δε αυτή επιτείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι στη φυσική ο όρος «χρώμα» πολλές φορές αποδίδεται και με την έννοια της χροιάς ή της χρώσης ενός σώματος. Έτσι επιτυχέστερη φαίνεται η χρήση του όρου “χρώμα” για τα μεταλλικά χρώματα και η χρήση του όρου “χρωστική ύλη” για τα οργανικά χρώματα, αν και αυτή η ονοματολογία έχει το μειονέκτημα της χρησιμοποίησης του όρου χρωστική ουσία ή απλά “χρωστική” ιδιαίτερα στη Βιολογία για άλλη όμως κατηγορία σωμάτων.

Χρώμα και φυσικά χαρακτηριστικά ορυκτών

  To χρώμα των περισσοτέρων ορυκτών εξαρτάται από πολλές συνθήκες. Ωστόσο, μερικά ορυκτά δεν μεταβάλλουν το χρώμα τους:

  • ο σιδηροπυρίτης έχει το κίτρινο του ορείχαλκου
  • ο γαληνίτης είναι γκρίζος και
  • ο χρυσός κίτρινος

Το φαινόμενο του χρωματισμού προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία αλληλεπιδρά με τα ηλεκτρόνια, και υπάρχουν 2 γενικές κατηγορίες στοιχείων οι οποίες καθορίζονται από την συνεισφορά τους στον χρωματισμό ενός ορυκτού.

           Τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ορυκτού είναι σημαντικοί παράγοντες μακροσκοπικής αναγνώρισής τους. Ο κλάδος της Ορυκτολογίας που ασχολείται με την ταυτοποίηση των ορυκτών ονομάζεται Ορυκτοδιαγνωστική. Το σύστημα κρυστάλλωσης ταυτοποιείται με τη βοήθεια ειδικού πολωτικού μικροσκοπίου και αφού γίνουν λεπτές τομές στο δείγμα του ορυκτού.

Αποτέλεσμα εικόνας για πολωτικού μικροσκοπίου"

Ο θαυμαστός κόσμος των χρωμάτων